אתר נגיש – מהו אתר נגיש ולמה זה מחייב כל אחד מאתנו
חוק נגישות אתרים נכנס לתוקף בשבועות הקרובים ומחייב כל אחד מאתנו
מהו אתר נגיש?
אתר שמאפשר גלישה נוחה ונגישות למידע, לאנשים עם מוגבלויות. אתר אינטרנט נגיש הוא אתר מאפשר הפעלת האתר באמצעות מקלדת בלבד (לחיצה על מקש ה TAB), מאפשר שימוש בתכנות קוראות מסך (טקסטים מאחורי תמונות וכפתורים). אתר בו הטיפוגרפיה מסייעת לקוראי המסך להסביר טוב יותר לגולש מתי יש כותרות ומתי הטקסט מופיע בגוף הטקסט (לא מסתפקים בהדגשה בלבד, אלא עושים שימוש ב H). אתר בו הקישורים מופיעים באופן ברור, בו זרימת התוכן ברורה וקלה להתמצאות. אתר בו הווידאו מלווה בכתוביות עבור אלו שמתקשים בשמיעה.
מי ייהנה מאתר נגיש?
כל אחד שמתקשה בתפעול עכבר, בצפייה במסך ובשמיעה. אלו יכולים להיות אנשים שנולדו עם מוגבלות כזו או אחרת, או אנשים שהמוגבלות הצטרפה לחייהם בשלב זה או אחר.
למה כדאי לנו להנגיש?
כדי שכל אחד יוכל ליהנות מהתוכן שיש לנו להציע. כדי שכל אחד שמגיע לאתר שלנו, ירגיש שאנחנו נותנים לו תשומת לב מרבית, חושבים גם עליו כשאנחנו מעלים תוכן חדש לאתר.
וגם… כי תקנות הנגשת השירות קובעות שכל אתר הנותן שירות ציבורי או מידע אודות שירות לציבור, חייב להיות נגיש.
איך יודעים מה נדרש מאתנו בהנגשת אתרים?
תקנות נגישות השירות הן תקנות מתוך חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, כאן ניתן למצוא את המידע המלא על תקנות נגישות השירות ובקובץ הזה ניתן למצוא קווים מנחים לנגישות אתרים באינטרנט.
עד מתי צריך להנגיש את האתרים?
אתרים חדשים חייבים בנגישות על פי התקנות. אתרים קיימים צריכים לבצע התאמת נגישות עד לתאריך 25 באוקטובר 2016!
אמנם הוגשה טיוטת תיקון לתקנות, ואם טיוטה זו תתקבל, ישנן הקלות מסוימות. אבל, עד שלא יפורסם תיקון לתקנות, ממליצה לאמץ את התקנות הקיימות, כמו שהן.
כל אתר קיים צריך לעבור סקר נגישות. מצורף קובץ לבדיקת אתר נגיש, אותו יש למלא ולהעביר לנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, כדי לקבל מהם אישור שהאתר אכן עומד בתקנות הנגישות.
לתשומת ליבכם, יש אפשרויות לקבלת הקלות בתאריך ההנגשה ובאופן ההנגשה. הרשות המוסמכת לתת הקלות אלו היא הנציבות לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. מידע מפורט בכל הקשור לנגישות אתרים ניתן למצוא גם באתר הנציבות וגם באתר איגוד האינטרנט הישראלי.
מאיפה מתחילים? איך מנגישים?
ראשית, ממלאים את סקר הנגישות, בודקים את הפערים הקיימים באתר.
אחת הדרכים לביצוע הסקר לנגישות, הוא באמצעות שימוש בטכנולוגיות המסייעות לאנשים עם מוגבלויות. חלק מהטכנולוגיות ניתן לבצע בדיקה באמצעות תוכנות, וחלקן נצטרך למצוא אדם עם מוגבלות המשתמש בטכנולוגיה מתאימה, כדי שיבדוק עבורנו אם האתר נגיש. מידע על טכנולוגיות מסייעות ניתן למצוא באתר נגיש.
כאשר מדובר בפערים בהזנת התוכן – ישנם כללים פשוטים שצריך ליישם
כאשר מדובר בפערים בקוד האתר – כדאי לפנות למתכנת מומחה נגישות, על מנת לוודא הנגשה מלאה.
כאשר מדובר בפערים בעיצוב האתר – כדאי לבצע חשיבה מחודשת על מאפייני העיצוב ולאמץ את תקנות העיצוב, לחשוב טוב על ניגודיות וצבעוניות, וכן על מעברים בין אלמנטים באתר, כגון סליידר תמונות מתחלפות וכדומה.
לכל מרכיב בנגישות ישנו פתרון, חלק מהפתרונות נמצאים בקצות האצבעות של כל אחד מאתנו ובאחריותנו הבלעדית, ובחלק מהמקרים יהיה עלינו לפנות לאנשי מקצוע.
האחריות על הנגשת האתר היא של בעל האתר! קרי, אחריות כל אחד מאתנו.
איך הגולשים ידעו שהאתר נגיש?
סיימתם לבצע את הנגשת האתר, ערכתם סקר נגישות, ווידאתם שאתם עומדים בתקנות הנגישות. הגיע הזמן לספר לגולשים שהאתר נגיש. לצורך כך מצרפים באתר ‘הצהרת נגישות’
הצהרת הנגישות תכלול הסבר לגבי רמת הנגישות באתר, תכלול פרטי איש קשר על מנת לאפשר יצירת קשר במידה ודבר מה אינו נגיש באתר.
מומלץ להוסיף אייקון המדגיש שהאתר נגיש. במרבית המקרים אייקון נגישות ישמש גם ככפתור שימושי לחלק ניכר מהשימושים הנדרשים בנגישות, כגון הגדלת פונטים, ניגודיות, ניווט מקלדת וכדומה.
לסיכום – האחריות על הנגשת האתר היא של בעלי האתר. חשוב מאוד לאמץ את תקנות הנגישות בהקדם האפשרי, ובכל מקרה, לא יאוחר מה 25/10/2016!
השאירו תגובה
Want to join the discussion?Feel free to contribute!